Kelionės į Etiopiją – kavos kultūros sostinę

Published by: 0

kelionės į Etiopiją

Kava – perkamiausias ir populiariausias gėrimas visame pasaulyje. Per metus žmonės visame pasaulyje išgeria daugiau nei 5 milijardus puodelių kavos. Tiesa, daugelis, ryte užsiplikydami kavos puodelį, net nesusimąsto, iš kur atsirado šis gėrimas, kuris yra svarbiausias Etiopijos gyventojų pragyvenimo šaltinis.

Kavos istorija prasidėjo prieš kelis tūkstančius metų Etiopijoje, šalyje, kurią dar mėgstama vadinti žmonijos lopšiu. Nėra tikslių duomenų kas ir kada atrado šį tonizuojantį gėrimą, tačiau puikiai žinoma, kad Etiopija yra kavos gimtinė. Etiopijos kalnų šlaituose ir dabar driekiasi akimis neapriekiamos laukinių kavamedžių plantacijos, kuriose nenuilsdami dirba vietiniai gyventojai, todėl kelionės į Etiopija metu nederėtų praleisti šio įspūdingo vaizdo.

EtiopijaKavos gėrimo ceremonija Etiopijoje

Kavos puodelis ryte, per pietus ar net vakare daugumai žmonių yra maloni atokvėpio minutė, tačiau Etiopijoje – tai labai svarbi socialinio ir kultūrinio gyvenimo dalis. Jei kelionės į Etiopiją metu iš vietinio gyventojo sulauksite kvietimo užsukti pas jį į namus išgerti puodelio kavos, neatsisakykite, nes tai ne tik pagarbos ir svetingumo ženklas, bet galbūt ir vienintelė proga išvysti tradicinę kavos gėrimo ceremoniją. Įdomu tai, kad Etiopija, net ir pasikeitus laikams, sugebėjo išlaikyti senąsias tradicijas, o kavos gėrimo ritualas nepakito per tūkstančius metų.

Taigi, kavos gėrimo ceremonijai visada vadovauja moteris – namų židinio kurstytoja, kuriai nereikia nei elektros, nei kavamalės, norint paruošti sodraus, kiek deginančio skonio kavą. Iš pradžių užkuriamas nedidelis laužas, ant kurio ugnies skrudinamos dar visai žalios kavos pupelės, vėliau jos sutrinamos rankomis akmeniniame dubenyje ir verdamos specialiame kavinuke, kurį Etiopijoje vadina „jebena“. Vėliau šeimininkė kavą iš kavinuko be sustojimo pila į puodelius, kol jie iki kraštų prisipildo kava. Pirmasis kavos puodelis yra skirtas vyriausiam šeimos nariui, tokiu būdu parodoma pagarba senoliui.

Etiopija – tai sodraus kavos skonio kraštas, kuriame vertinamas grynas produktas, išlaikantis savo natūralias skonines savybes, todėl kelionės į Etiopiją metu nesugalvokite kavos pagardinti pienu, nes galite likti nesuprastas. Vietiniai gyventojai įsitikinę, kad pienas ar grietinėlė naikina natūralų kavos skonį, todėl ją gardina tik cukrumi arba druska.

Daugelyje Etiopijos vietovių kavos gėrimo ceremonija vyksta tris kartus per dieną – ryte, per pietus ir vakare. Tai pagrindinis socialinis įvykis kaime ar gyvenvietėje, per kurį žmonės aptaria bendruomenės gyvenimą, sprendžia problemas, diskutuoja apie politiką ir pan. Tiesa, jei jau sutikote dalyvauti kavos gėrimo ceremonijoje, atminkite, kad iš jos nevalia pasišalinti neišgėrus trijų puodelių kavos. Paskutinysis puodelis – tai padėka dvasioms ir dievams už šį gėrimą. Mat vietiniai tiki, kad Dievas pasiuntė žmonėms kavą, norėdamas juos apsaugoti nuo bado.

Etiopija nuostabaus grožio ir kontrastų šalis, turinti savo gilias tradicijas ir įsitikinimus. Tad kelionė į Etiopiją – puikus pasirinkimas ne tik kavos mėgėjams, bet  ir visiems, kurie nori praplėsti savo kultūrinį akiratį.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *